czwartek, 25 lutego 2016

Dorsz z brokułami. Proste!

To jest mój przepis wymyślony przeze mnie, jest pyszny! A oto przepis na rybkę:

Ten przepis mnie zaskoczył, robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam czy mi wyjdzie więc położyłam cytrynkę, aby jak coś skropić i zeżreć ;p ale nawet jej nie użyłam :)

Więc tak, kupiłam dorsza na giełdzie. Wrzuciłam go do zamykanego naczynia do piekarnika. Przekroiłam go na pół, skórę skropiłam sokiem z cytryny, a całość, skórę i w środku posypałam solą morską. Do środka wrzuciłam masełko koperkowo-czosnkowe, i tu cały sekret! :) Masełko się rozpuści i da TEN smak! obok poukładałam pokrojonego pół brokuła (głównie różyczki), 2 splasterkowane marchewki i pokrojoną zieloną część pora, on też uwolni TEN aromat! :) 180 stopni, na pół godziny. Gotowe!
  • Surówka to:  biała część pora pokrojona, i stare na tarce: jabłko, marchewka, sok z cytryny, sól ziołowa Dary Natury, oliwa z oliwek. Było to połączenie idealne.. Ah do rybki.. :)
  • Masełko czosnkowo-koperkowe: rozpuścić masło klarowane, dodać ząbek czosnku posiekany i koperek. Zaczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i wstawić do zamrażalki. Użyte również przy moim steku, przepis na blogu
Ten przepis na pewno wyląduje w moich ulubionych i będę go powtarzała z przyjemnością, jest szybki i prosty.

Polecane w grupie krwi 0:
- dorsz
- sól morska
- por
- brokuł
- oliwa z oliwek (surówka)
Neutralne dla grupy krwi 0:
- cała reszta :)
Zakazane dla grupy krwi 0:
- brak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...