środa, 6 sierpnia 2014

Naleśniki gryczane z budyniem waniliowym, bananami i migdałami posypane cynamonem

Przepis robiłam już wiele razy. Kompozycja powstała w mojej głowie. :-)


Naleśniki

z tzw. przeze mnie przepisu na 1 (bardzo prosty do zapamiętania):
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (kokosowego, migdałowego, ryżowego, itd.)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • do smażenia olej kokosowy lub masło klarowane (albo inny tłuszcz, ale te najzdrowsze)

  1. Wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek, rózgą/trzepaczką kuchenną ręczną lub elektryczną.
  2. Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz do smażenia - można rozsmarować pędzlem.
  3. Smażyć cienkie naleśniki. Wlać chochlą ciasto i szybko rozprowadzić po patelni. Smażyć ok. 25 sekund z jednej i z drugiej strony.
  4. Przykryć pokrywką, aby nie wystygły do czasu zrobienia budyniu.
  5. <Ja robię ten przepis jednocześnie smażąc naleśniki, mieszając i gotując budyń oraz prażąc migdały; po wprawie w tym przepisie wszystko zajmie 10 min.>

Rózga/trzepaczka kuchenna elektryczna

Domowy Budyń Waniliowy (który zawsze mi wychodzi)

  • 500 ml mleka (2 szklanki) kokosowego, migdałowego, orzechowego, itd.
  • 2-3 łyżki cukru lub zamiennika (jeśli bez bananów to 3 łyżki, banany dają słodycz)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej albo 2 żółtka (z żółtkami jeszcze nie robiłam)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ja daję dość sporo)

  1. W 1 szklance mleka wymieszać cukier, wanilię, mąki lub żółtka, rozmieszać rozcierając grudki.
  2. Drugą szklankę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień na najmniejszy (mąka kukurydziana tego wymaga). Do bulgoczącego mleka dolać mieszankę.
  3. Intensywnie mieszając budyń, znów zagotować - wciąż na najmniejszym gazie.

Mieszanie budyniu do konsystencji

Ponoć można jeszcze dodać inne składniki, ale nie próbowałam.
Przepis znalazłam tu i polecam! :-)


Migdały

  1. Przekroić na pół, podprażyć na suchej patelni.
  2. Dodać do gorącego budyniu na koniec gotowania i wymieszać.

Banany


Pokroić w plasterki. Ja lubię cienkie.

Przekładanie naleśników banankami

Przełożyć naleśniki budyniem i bananami, posypać cynamonem.
Przepraszam, ale nie mogę dodać zdjęć naleśników bo zeżarłam i nie zdążyłam zrobić zdjęć :-( Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...