Przepis robiłam już wiele razy. Kompozycja powstała w mojej głowie. :-)
Naleśniki
z tzw. przeze mnie przepisu na 1 (bardzo prosty do zapamiętania):- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka roślinnego (kokosowego, migdałowego, ryżowego, itd.)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- do smażenia olej kokosowy lub masło klarowane (albo inny tłuszcz, ale te najzdrowsze)
- Wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek, rózgą/trzepaczką kuchenną ręczną lub elektryczną.
- Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz do smażenia - można rozsmarować pędzlem.
- Smażyć cienkie naleśniki. Wlać chochlą ciasto i szybko rozprowadzić po patelni. Smażyć ok. 25 sekund z jednej i z drugiej strony.
- Przykryć pokrywką, aby nie wystygły do czasu zrobienia budyniu.
- <Ja robię ten przepis jednocześnie smażąc naleśniki, mieszając i gotując budyń oraz prażąc migdały; po wprawie w tym przepisie wszystko zajmie 10 min.>
![]() |
| Rózga/trzepaczka kuchenna elektryczna |
Domowy Budyń Waniliowy (który zawsze mi wychodzi)
- 500 ml mleka (2 szklanki) kokosowego, migdałowego, orzechowego, itd.
- 2-3 łyżki cukru lub zamiennika (jeśli bez bananów to 3 łyżki, banany dają słodycz)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki mąki kukurydzianej albo 2 żółtka (z żółtkami jeszcze nie robiłam)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ja daję dość sporo)
- W 1 szklance mleka wymieszać cukier, wanilię, mąki lub żółtka, rozmieszać rozcierając grudki.
- Drugą szklankę mleka zagotować. Zmniejszyć ogień na najmniejszy (mąka kukurydziana tego wymaga). Do bulgoczącego mleka dolać mieszankę.
- Intensywnie mieszając budyń, znów zagotować - wciąż na najmniejszym gazie.
| Mieszanie budyniu do konsystencji |
Ponoć można jeszcze dodać inne składniki, ale nie próbowałam.
Migdały
- Przekroić na pół, podprażyć na suchej patelni.
- Dodać do gorącego budyniu na koniec gotowania i wymieszać.
Banany
Pokroić w plasterki. Ja lubię cienkie.
| Przekładanie naleśników banankami |
Przełożyć naleśniki budyniem i bananami, posypać cynamonem.
Przepraszam, ale nie mogę dodać zdjęć naleśników bo zeżarłam i nie zdążyłam zrobić zdjęć :-( Smacznego!

Muszą być przepyszne ^^
OdpowiedzUsuń