sobota, 16 sierpnia 2014

Mleko kokosowe - jak je robię? ok. 2,5 litra


Co będzie potrzebne:
  • Wiórki kokosowe - 1,99 zł (ja kupuję firmy Nux w Lewiatanie, raczej niesiarkowane)
  • Pielucha tetrowa ok. 2,50 zł (wystarczy na wiele mlek roślinnych)
  • Woda - 4 kubki wrzącej/gorącej + ok. 1,5-2 kubki
  • Gumka do zamocowania pieluchy tetrowej do miski (ja użyłam jakiegoś dziecięcego krawata na gumce)


ETAPY


  1. Szklankę wiórków kokosowych zalać 4 szklankami gorącej wody, odstawić na noc, aby oddały tłuszcz.
  2. Wlać całość do miksera i miksować ile się da (u mnie funkcja przecierania+turbo ok. 5 razy z przerwami, aby blender odpoczął) - im więcej, dłużej tym lepiej. Potem będzie mniej pracy z ,,dojeniem". W tym czasie można zamocować pieluchę tetrową do miski za pomocą gumki.
  3. Wlać zmiksowaną mieszankę na pieluchę oraz przyciskać za pomocą łyżki, aby wycisnąć nią jak najwięcej mleka.
  4. Zwinąć pieluchę i wycisnąć z niej ile siły w rękach co się da.
  5. Suche wiórki wsypać do blendera i miksować z dwoma szklankami wody, jak w pkt. 2.
  6. Powtórzyć etap z łyżką i pkt. 4. - znowu wyciskać rękoma.

Przechowywać w lodówce do ok. 3-4 dni. 

najlepiej przechowywać w słoiku
Rozwarstwianie się śmietanki jest rzeczą normalną, wystarczy zamieszać.
Suche wiórki wysuszyć i zmielić w młynku na mąkę kokosową (w sklepach bardzo droga).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...