sobota, 16 sierpnia 2014

Jak gotuję rosół? i jak robię zupy? Oszczędność czasu na cały tydzień.

Raz na około 2 tygodnie gotuję ok. 6 litrów bulionu warzywno-rosołowego, który mrożę w słoikach (napełnionych do max. 3/4 -więcej mogą pęknąć!). Na tej podstawie można zrobić każdą zupę bardzo szybko i prosto, dodając rozmrożony bulion + np. pomidory, lub grzyby, lub brokuł, itp.

Składniki: na ok. 6 litrów bulionu warzywno-rosołowego <3
  • mięso lub/i kości - ile wlezie może być nawet 2 kg (ja gotuję z indyka lub wołowiny, golonek, itp.),
  • włoszczyzna: marchewki np. 5 świeżych, pietruszki np. 5, seler, por, cebula biała/fioletowa, czosnek -ile wlezie
  • różne natki, liście warzyw - zioła ile wlezie
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: I baza: sól (ziołowa, ew. morska), pieprz (dużo), ziele angielskie, liść laurowy; II do smaku: curry, kurkuma (bardzo zdrowa), kolendra, majeranek, rozmaryn, podlaska przyprawa do rosołu

Wskazówki
- Ustawić najmniejszy gaz
- Gotować przez min. 5 godzin (bez bulgotania, tylko podgrzewanie - tym sposobem nie będzie to wyjałowione tylko uwolni stopniowo witaminy i minerały)
  1. Gotować kości i/lub mięso. oraz sok z cytryny, aby zachować minerały. Ilość wody jaka się zmieści w największym garnku.
  2. Po ok. 3 godzinach dodać warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek na krzyż.
  3. Następnie dodać przyprawy: nacie, liście, itp. oraz przyprawy (rozetrzeć w palcach, aby wydobyć aromat): po etapie I baza, etap II do smaku.
koperek, natkę pietruszki. Woila! J
Z mięsa i warzyw z rosołu można zrobić pulpety do zupy, farsz do pierogów (paleo), potrawka, bla bla

W zależności od zupy można dodać np.


Pomidory - pomidorowa <3 moja ulubiona!
  1. Rozmrozić bulion i wlać do garnka.
  2. Ok. 4 pomidory zblendować.
  3. Zagotować razem z bulionem.
  4. Dodać natkę pietruszki i koperek. Można z makaronem i pulpetami.

pomidorowa

pomidorowa + pulpety + makaron ryżowy + duużo koperku

Grzyby - grzybowa z pieczarkami
  1. Na patelni z gorącym masłem podszklić drobno posiekaną cebulę (dużo) i czosnek.
  2. Wrzucić grzyby i smażyć na średnim ogniu aż będą al dente.
  3. Zagotować rozmrożony bulion.
  4. Dodać do zagotowanego wszystko z patelni + te masło z sokiem z grzybów.
  5. Doprawić ewentualnie przyprawami do grzybowej. Dodać natkę pietruszki i koperek.

pieczarkowa

pieczarkowa + pulpety + makaron ryżowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...